måndag 31 augusti 2009

4 månader

I går blev Sixten och Tuva fyra månader, vi sjöng för dem och Wilma tyckte att de skulle få paket också - men de fick de inte!

I torsdags var jag med S. och T. på BVC för vägning och mätning. Tuva som den sista tiden har ätit mer än Sixten hade också ökat mer än honom i vikt. Hon väger nu 6450 och han väger 6880, båda är 64 cm långa.

Som de flesta andra fyra månaders bebisar tycker de om när någon busar med dem, gör killramsor eller sjunger och pratar med dem. De gillar att ligga (gärna på mage) och kika, hålla och suga på leksaker. De har en sån salivutsöndring så jag har fått köpa dreggel-lappar till dem. De är i stort sett alltid blöta under halsen för att de dreglar och spyr. Riktiga fräschingar!

Tuva stortrivs i vattnet. Sixten har sedan vi började bada dem i badkaren varit i stort sett livrädd!! Han har legat skräckslagen och kippade efter andan. Nu de sista gångerna har det varit mycket bättre, emellanåt ser det faktiskt ut som han njuter och han kan till och med le lite ibland. P. brukar säga att han är väldens fegaste bebis. Det tycker jag kanske inte men han kan vara lite lättskrämd ibland, t ex om Tuva ligger bredvid honom och börjar skrika - då blir han förtvivlad. Samma sak kan ske om Tuva råkar smälla till honom, han kan smälla till henne massor av gånger utan att hon reagerar. Förutom häromdagen då han hade råkade få tag i hennes öra och krampaktigt höll fast i - då blev hon ledsen. Men det kan man ju förstå.

Tuva vänder sig från rygg till mage. Medan Sixten kör en annan variant, han ligger som en lite ostbåge på golvet. Han kommer inte riktigt runt med hela kroppen utan vrider sig på sidan så han når saker. Båda är aktiva på golvet, fixar och trixar och ligger aldrig stilla där man har lagt dem.
Och fortfarande äter och sover de bra. Idag var det premiär att testa smakportioner. Jag och Wilma matade dem med potatis- och palsternackspuré. De verkade tycka att det var ganska gott! Även om jag kände att det var lite svårt att fokusera på hur de åt och reagerade, jag var ju tvungen att ha koll på att Wilma inte körde ner hela skeden i munnen på någon av dem!


Nu är det dags för matning! Så hej då för denna gång!

Inga kommentarer: